Silné dažde v Nemecku spôsobili na juhu krajiny záplavy

03.06.2024 Celý región

Berlín 3. júna (TASR) – Silné nepretržité dažde spôsobili cez víkend na juhu Nemecka záplavy, miestami mimoriadneho rozsahu. Od piatkového večera boli v nasadení desaťtisíce záchranárov. V Bavorsku prišiel o život jeden hasič, ďalší bol v nedeľu večer nezvestný, rovnako ako jedna žena. Obce sa medzitým pripravovali na povodňovú vlnu na Dunaji. TASR o tom informuje podľa servisu agentúry DPA.

V Bavorsku muselo podľa úradov dosiaľ domovy opustiť najmenej 3000 ľudí. Evakuovali niekoľko dedín pri Dunaji a jeho prítoku, rieke Schmutter. V noci na nedeľu sa v meste Pfaffenhofen an der Ilm severne od Mníchova prevrátil nafukovací čln so štyrmi hasičmi. Trom sa podarilo dostať do bezpečia, štvrtý bol nezvestný a ráno našli už len jeho telo.

Vážna situácia bola aj v susednom Bádensku-Württembersku, odkiaľ hlásili zaplavené obce a ulice. V sobotu večer sa pri meste Schwäbisch Gmünd po zosuve pôdy vykoľajili dva vagóny vlaku ICE so 185 cestujúcimi. Podľa hovorcu železníc pasažieri neutrpeli zranenia a do bezpečia ich previezli v noci na nedeľu.

V regióne prší od piatkového večera a dažde budú podľa predpovedí počasia pokračovať. Nemecká meteorologická služba (DWD) uviedla, že v bavorskom meste Bad Wörishofen západne od Mníchova napadalo za 24 hodín 129 litrov zrážok. Priemerné zrážky tam pritom dosahujú 101 litrov za mesiac.

V pondelok oblasť navštívia nemecký kancelár Olaf Scholz a ministerka vnútra Nancy Faeserová.
 

Vyberte región